En av Sveriges ledande klubbar

Salk har varit en drivkraft och mötesplats i svensk tennis sedan 1913.

Året innan första världskriget bröt ut grundades Salk och fick redan från början en betydande roll inom svensk tennis. De första 20 åren hyrde klubben in sig på olika anläggningar, framförallt i nära anslutning till Stockholms Stadion. Drömmen om en egen hall gick i uppfyllelse när det som idag är Salkhallen byggdes år 1937, pådrivet och finansierat av bl a Marcus Wallenberg. Den nya hallen blev den största i Stockholm med en centrecourt med plats för 3 000 åskådare samt tre träningsbanor. Förutom tennis hölls många andra arrangemang, alltifrån boxning och gymnastik till scoutmöten och opera. En ombyggnation ägde rum 1949-50 då läktarna revs och fler banor byggdes.

Salk har på många sätt varit en drivkraft i svensk tennis. Vid grundandet 1913 var Salk en av de första klubbarna öppen för alla, utan ett begränsat medlemsantal och med moderna stadgar. Redan 1915 gav Salk ut ett gratis medlemsblad; ”Lawn-Tennis” till de då cirka 150 medlemmarna.  Det gavs ut 12 gånger per år och blev så framgångsrikt att det 1916 blev officiellt organ för Svenska Lawntennisförbundet och Salk.

Salk har sedan starten varit en aktiv tävlingsarrangör. Salk Open (tidigare Skolungdomens Mästerskapstävlingar) togs över av Salk redan i början av 1914. Salk Open är inte bara världens äldsta årligen återkommande juniorturnering, utan även den förmodat största deltagarmässigt inomhus.

Salk var 1969, tillsammans med bland annat Kungliga Tennisklubben, med och grundade ATP-tävlingen Intrum Stockholm Open som idag är den äldsta internationella tävlingen inomhus som fortfarande spelas. Så gott som samtliga världsettor har genom åren spelat Intrum Stockholm Open och många av dessa har stått som slutsegrare.

En av dem som betytt mest för det moderna Salk var den gänglige och fenomenala spelaren och ledaren Curt Östberg. Han satte det idrottsliga i centrum för verksamheten och satsade med brinnande engagemang på en junioravdelning och en damklubb. Dessutom månade han stort om den sociala samvaron i klubben och lade på så vis grunden till det vi idag ofta kallar ”Salkandan”. Curt Östberg blev hallens förste intendent och var även klubbens ordförande under en period. När han avgick som ordförande 1967 hyllades han med en bestående gåva. Den skulptur som besökare möts av i Salkhallens entrétrappa föreställer Curt i ”fighting pose”.

En mycket uppmärksammad och ledsam händelse ägde rum den 3 september 1993 då Salkhallen brann ned till grunden. Lyckligtvis kom ingen till skada och med handlingskraft och beslutsamhet byggdes en ny hall som invigdes endast drygt ett år senare, i oktober 1994.

Klubben fyllde 100 år 2013 vilket uppmärksammades genom ett flertal jubileumsarrangemang. I samband med 100-årsfirandet blev Salk invald i Centenary Tennis Clubs, en organisation som sammanför tennisklubbar världen över som är mer än 100 år gamla och som har en internationellt sett framstående verksamhet.  I Sverige är endast KLTK och Salk medlemmar.

Bland de mest kända spelarna sedan klubbens bildande 1913 märks Gudrun Rosin, Björn Borg, Nicklas Kulti och Rebecca Peterson. Vid sidan av klubbens satsning på junior- och elittennis har föreningen en mängd andra verksamheter såsom damklubb, seriespel, vuxenträning, kursverksamhet och veteranspel.

Många människor har varit och är viktiga för Salk. Utan engagerade och entusiastiska insatser från medlemmar skulle inte Salk existera på det sätt som den gör idag, som en modern och ledande storklubb med lokal förankring.

Om du är intresserad av att läsa mer om Salk rekommenderar vi den jubileumsbok som klubben tog fram i samband med 100-årsfirandet 2013. Boken finns att läsa i Björn Borg-rummet eller i Salks café.

 

Jubileumsbok stående-500-pxl