Nyheter

måndag 7 mars 2022

Elias Davis Cup-hjälte mot Japan

Det blev svensk succé i det viktiga Davis Cup-mötet mot Japan i helgen. Stor segerorganisatör var salkaren Elias Ymer, som noterades för tre matchvinster i det gastkramande mötet i Helsingborg Arena. Sverige är därmed klart för Davis Cup Finals.

Hemmalaget fick emellertid en tuff start i och med att Sverigeettan, Mikael Ymer, tvingades kasta in handduken på grund av en handledsskada. Ersättaren Dragos Madaras stred tappert men föll i premiärmatchen mot den japanske tvåan, Yosuke Watanuki.

Det var i det läget som Elias Ymer klev fram och besegrade formstarke Taro Daniel med 7-5, 6-4 efter övertygande spel. Segern imponerar särskilt mycket eftersom den japanske ettan vann mot Elias för endast två veckor sedan i kvalet till 500-tävlingen i Dubai.

I lördagens så viktiga dubbelmatch mönstrade Davis Cup-kapten Robin Söderling den nya konstellationen André Göransson och Elias Ymer. Det visade sig bli ett genidrag, även om Ben McLachlan och Yasutaka Uchiyama vid inte mindre än tre tillfällen endast var en boll från matchsegern. De blågula segersiffrorna skrevs till slut till 2-6, 7-6 (9-7), 7-5.

I den efterföljande singelmatchen vann Taro Daniel programenligt mot Dragos Madaras, vilket innebar att Elias anförtroddes att spela en femte och direkt avgörande Davis Cup-match för tredje gången i karriären. Precis som vid de tidigare tillfällena gick det vägen. Den 25-åriga salkaren var skoningslös mot Yosuke Watanuki och vann med 6-3, 6-3.

Segern mot Japan innebär att Sverige är kvalificerat för Davis Cup Finals och dess gruppspel den 14-18 september. 16 lag kommer då att göra upp om åtta åtråvärda platser i slutspelet den 23-27 november.