Nyheter

onsdag 10 augusti 2016

Fotoutställning i SALK

SALK presenterar sin första utställning någonsin! I SALK CAFÉ visas den prisbelönte fotografen Jack Mikruts foton på Salkaren Elias Ymer.

Bilderna är tagna under ett träningspass i Barcelona förra våren och Jack Mikrut belönades för dessa med priset ”Årets Sportreportage 2016” i tävlingen Årets Bild.

Utställningen, som är den första som genomförs i Salkhallen, går under namnet SALK EXPO och kan tänkas återkomma med andra verk framöver, allt med syftet att öka upplevelsen i hallen som profilerar sig genom att tillhandahålla en inbjudande miljö även utanför tennisbanan.

SALK tackar Christina Fredell, som stått för genomförande och gestaltning med finansiellt stöd från Dagens Industri, som också delar ut DI Weekend under ett antal veckor i SALK CAFÉ.

Elias är för stunden rankad 146 i världen och har därmed den högsta rankingen bland svenska manliga spelare. Tillvaron för spelarna utanför topp 100 är stenhård. Om du är intresserad att stödja Elias eller andra satsande Salkare, kontakta Salks sportchef johan.porsborn@salk.se. Om du är intresserad att köpa någon av bilderna, kontakta christina.fredell@salk.se.

Juryns motivering för det prestigefulla fotopriset
”Fotografen tar oss med in i en tennisspelares värld, med kvalitativa, äkta och närvarande bilder.”

Fotografens egna ord om fotona i utställningen
Elias Ymer – Sveriges nästa tennislöfte – bodde och tränade i den lilla staden Casteldefels strax utanför spanska Barcelona. Jag och reportern Peter Lundegårdh hade ynnesten att få följa Elias tuffa vardag i två dagar för ett reportage till Dagens Industris Tennis Weekend bilaga 2015.

På 4Slam Academy varvas konditionsträning med styrkepass, tennisteknik med sparringmatcher, helst mot spelare så högt upp som möjligt på världsrankingen.

”Messi bor här alldeles intill ” inledde Elias med när vi träffades första dagen på tenniscentret innan vi drog ut för att ta joggingbilder i morgonljuset på sandstranden.

Elias tog därefter på sig en blytung väst och började ett nästan timslångt intervallpass, upp och ner för en bred och mycket brant trappa vid havet.

Elitidrottare har ofta speciella små rutiner innan tävling eller match.
”Ja, jag har faktiskt en grej. Hur många gånger jag än har knutit skorna så måste jag göra det en gång till efter inbollningen, precis när domaren säger till att man ska börja spela” berättar Elias.