Nyheter

tisdag 12 oktober 2021

Hemmaframgångar i framflyttat Salk Open

Årets Salk Open flyttades på grund av pandemin nio månader framåt i tiden till i början av oktober. Många salkare stod för fina insatser i den anrika turneringen.

Den 115:e upplagan av Salk Open inleddes med nationella mixeddubbelklasser och rullstolstennistävlingen, Promobilia Salk Wheels. Det var tionde året i rad som rullstolstennis ingick som en del av Salk Open. Isak Salomonsson från Västervik vann singelklassen, medan Petter Edström och Oscar Tarantino segrade i opendubbeln.

Mixeddubbel stod på programmet för första gången sedan 1952. Precis som då det senast begav sig och som i tävlingens begynnelse, så tävlade spelarna för sin skola och inte i första hand för sin klubb.

Det är ändå noterbart att salkarna Sara och Fredrik Naeslund vann 15-årsklassen mot sina klubbkompisar Nora Louko och Alexander Oh. I 18-årsklassen var Salk också representerat i finalen genom Tilde Pierrou och Viktor Fraenkel. Slutmatchen blev både dramatisk och välspelad med Agnes Mitteregger och Axel Folkebo från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm som slutliga vinnare.

De avslutande internationella 18-årsklasserna lockade flest deltagare. Omkring 120 spelare kämpade om åtråvärda ITF-poäng. Det visade sig bli en stor framgång både för Salk och för svensk tennis. 15-åriga Rafael Ymer gick längst av salkarna i singel. Rafael vann två matcher i huvudturneringen innan han föll i en tuff tresetare i kvartsfinalen mot den blivande finalisten, Henrik Bladelius.

13-åriga Lea Nilsson och Sonja Wedenski gladde och tog sina första ITF-poäng, vilket var en bedrift som även Theodor Nyström lyckades med. Förutom att spelarna fick ett fint kvitto på att de kan mäta sig mot internationellt motstånd, så blir det nu betydligt lättare att ta sig in i internationella turneringar framöver.

Ur svensk tennis perspektiv blev ITF-tävlingen också lyckosam. I pojksingeln vann Sebastian Eriksson och i flickdubbeln gick titeln till Tilde Jagare och Anastasia Pettersson.

Helenius Salk Open 2022 spelas den 26 december- 7 januari i Salkhallen.