Nyheter

fredag 3 december 2021

Kvartsfinal för Sverige i Davis Cup

För första gången på tio år nådde Sverige kvartsfinal i Davis Cup. Två av huvudrollerna spelades av salkarna Elias och Mikael Ymer.

Bara att Sverige var kvalificerat som ett av arton lag till Davis Cup Finals var en stor framgång. Väl i Madrid visade det svenska landslaget ännu en gång att lagspel är en blågul specialitet.

I den första gruppspelsmatchen besegrades de regerande finalisterna, Kanada, med 3-0 i matcher. Både Elias och Mikael vann sina singelmatcher i raka set.

Den övertygande segern gav ett utmärkt utgångsläge inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Kazakstan. Elias inledde med att vinna mot Mikhail Kukushkin med 6-3, 7-6 (7-4). Även om det sedan blev förlust för Mikael mot 36-rankade Alexander Bublik, så gjorde den goda setdifferensen att Sverige avancerade till kvartsfinal som bästa grupptvåa.

Sverige ställdes mot ett urstarkt ryskt förbundslag i torsdagens kvartsfinal. Elias svarade för en heroisk insats mot världsfemman Andrey Rublev, men föll till slut i avgörande sets tiebreak. Även Mikael noterade en hedersam förlust mot världstvåan Daniil Medvedev, som vann med 6-4, 6-4.

Senast Sverige spelade kvartsfinal i Davis Cup var 2011 när Serbien, med den då nykorade världsettan Novak Djokovic, stod för motståndet i Halmstad Arena.

 

Davis Cup Finals 2021. Foto: Davis Cup