Nyheter

onsdag 26 maj 2021

Möt Helenius – en av våra sponsorer

Bland våra sponsorer finns namn som inte är kända för en bredare allmänhet. Helenius är ett sådant exempel, men i sin bransch är man ett av de mest kända och namnkunniga varumärkena. I år har Helenius valt att bredda sitt sponsorskap genom att bli titelsponsor för vår största tävling Salk Open, som fr o m nu kommer heta Helenius Salk Open.

Mycket av det Helenius gör är sådant som vi kanske tar för givet. Till exempel att inomhusklimatet på våra kontor är bra, att sjukvårdens operationssalar fungerar eller att forskare har säkra miljöer för utveckling av nya läkemedel.

Vilka är Helenius?

– Helenius består 65 ingenjörer som levererar miljö-, VVS- och energilösningar samt projektledningstjänster. Våra kunder finns i både det privata näringslivet och samhällssektorn och de har en sak gemensamt: de höga kraven på inomhusklimat, energieffektivitet och kostnadseffektiva byggprocesser, berättar Arne Wallström, vd på Helenius

Vilka typer av projekt arbetar ni med?

– Ombyggnaden av Slussen och den nya bussterminalen är Helenius enskilt största projekt just nu. Vi projekterar till exempel ventilation, styr och övervakning, rör- och sprinklersystem.

Sjukhus- och life-scienceprojekt är ett annat stort område och nu arbetar vi med ett helt nytt akutsjukhus i Västerås. Tidigare har vi gjort stora uppdrag på Danderyds sjukhus och KS. Runt Mälardalen har vi nog medverkat i de flesta stora läkemedels- och forskningsanläggningar de senaste åren.

Ett tredje område är kontor. Här händer det ju mycket i Stockholmsområdet med både om- och nybyggnader med nya typer av miljöer. En viktig del är att vi i allt högre grad miljöcertifierar olika typer av byggnader.

Något ni är extra stolta över?

– Det är många projekt som man kan vara stolt över. Det är stimulerande att veta att vi är med och lägger grunden för avancerad sjukvård, nya läkemedel och bidrar till minskad miljö- och klimatpåverkan. Men om jag ska lyfta fram ett tillfälle är när vårt projekt, Biomedicum (ett hypermodernt forskningslabb i Solna), tog hem segern i kategorin Best Healthcare Development vid internationella MIPIM Awards i Paris förra året.

Varför sponsrar ni Salk?

– Helenius arbete är en del av ett långsiktigt ansvarstagande – vi är samhällsbyggare. Det handlar om funktion, ekonomi, inomhusklimat och om att i alla lägen arbeta för minskad miljöpåverkan. Vi ser även ansvarstagandet i ett större perspektiv och stödjer därför svensk ungdomstennis. Helenius är huvudsponsor till Salk och nu även titelsponsor för Helenius Salk Open. Vi stödjer även idrotten på elitnivå genom vårt samarbete med Mirjam Björklund, berättar Arne Wallström.

 

Arne Wallström, vd på Helenius och Salks sportchef Simon Aspelin.