Nyheter

onsdag 11 april 2018

Ny Davis Cup-succé för Ymerbröderna

Salkarna Elias och Mikael Ymer spelade huvudrollerna när Sverige besegrade Portugal i Kungl. Tennishallen med 3-2. Nu väntar Schweiz på bortaplan den 14-16 september i ett möte där en plats i Davis Cups Elitdivision står på spel.

Mötet mot Portugal innehöll mycket dramatik. I fredagens öppningsmatch vann den portugisiska ettan Joao Sousa mot Mikael Ymer med 6-4, 6-4. Därefter bjöd storebror Elias på stor tennisunderhållning när han besegrade 106-rankade Gastao Elias med 7-6 (13-11), 6-4. Sverigeettan räddade tre setbollar i det gastkramande tiebreaket i första set.

På lördagen gav Markus Eriksson/Robert Lindstedt Sverige ledningen med 2-1 efter stabilt dubbelspel mot Elias/Sousa. Därefter kunde en starkt spelande Joao Sousa betvinga Elias Ymer med 6-4, 6-4, vilket innebar att den avslutande matchen mellan Mikael Ymer och Gastao Elias blev helt avgörande för mötets utgång.

Precis som mot Ukraina i februari spelade Mikael bländande tennis när det gällde som mest i den femte matchen och efter seger med 6-3, 6-4 var den svenska viktorian klar. Det innebär att Sverige endast är en seger från spel i Elitdivisionen nästa år. Motståndare i playoff-matchen den 14-16 september blir Schweiz på bortaplan. Schweiz vann Davis Cup 2014 och förfogar över några av 2000-talets främsta racketambassadörer. Huruvida Roger Federer och Stan Wawrinka kommer till start återstår dock att se.

Noterbart på elitsidan är också att ursalkaren Mirjam Björklund åter kommer ha Salkhallen som sin träningsbas. 19-åriga Mirjam kommer ha Karim Benturki som sin huvudtränare. Mirjam kommer därutöver även få värdefull hjälp av Joachim ”Pim-Pim” Johansson, som valt att stötta Mirjams satsning på ideell basis. Mirjam är för tillfället rankad på plats 580 i världen och är medlem i det svenska Fed Cup-laget.