Nyheter

onsdag 2 november 2016

If Stockholm Opens dubbelsegrare heter Elias och Mikael Ymer

Tennisfesten If Stockholm Open avslutades på bästa tänkbara sätt, Elias och Mikael Ymer tog hem segern i dubbelklassen. När veckan började var det ett scenario som inte många, om ens någon, hade i sina tankar. Det är första gången ett svenskt par vinner dubbeln sedan 1998, då Nicklas Kulti och Mikael Tillström stod som segrare.

Bröderna Elias och Mikael Ymer hade inte spelat en tävlingsmatch i dubbel tillsammans sedan tidiga junioråldern och aldrig förr spelat dubbel på ATP-touren. Med ett wild card till If Stockholm Open fick de nu möjligheten och resultatet lät inte vänta på sig.

I första omgången ställdes bröderna mot Marcin Matkowski/Jean-Julien Rojer, två världssplelare i dubbel. Rojer vann så sent som 2015 Wimbledon och i september avgjorde han Davis Cup-matchen mellan Sverige och Nederländerna i Båstad genom att vinna dubbeln.

Elias och Mikael tog kommandot i matchen genom att vinna första set i tiebreak, andra set förlorades sedan stort med 1-6. I det avgörande matchtiebreaket hamnade bröderna i underläge 6-9 och de flesta trodde nog att loppet var kört. På något sätt tog de då fem raka poäng och således matchen. Sensationen var ett faktum och publiken mållös.

Nästa match, kvartsfinalen, spelades på den mindre bana 1 och med mycket publik blev inramningen fantastisk. Även denna match kom att avgöras i ett matchtiebreak. Fleming/Lipsky är ett etablerat par men när det som mest behövdes vid ställningen 7-8 i matchtiebreaket, slår Mikael ett perfekt rakt passerslag på servereturen som hamnar längst ut i hörnet, 8-8. Nästa poäng vinner Fleming/Lipsky och har då matchboll. Ymerbröderna vänder även detta underläge och vinner matchtiebreaket med 11-9.

Med dessa vinster i bagaget såg nu inga motståndare längre ut som oöverkomliga hinder så av bara farten besegrades de andraseedade Bopanna/Huey i semifinalen. Ymerbröderna vann matchen utan att tappa set, 6-3, 6-4.

Finalen skulle dock bli svår, trodde alla. Finalmotståndarna Pavic/Venus hade i semifinalen utklassat de brasilianska toppspelarna Melo och Soares och gick in till finalen som favoriter. Matchen fick en helt oväntad matchbild då Elias och Mikael inte gav motståndarna en chans, 6-1, 6-1. Glädjen gick inte att ta miste på.

I singelklassen hade Mikael Ymer tidigare under veckan stått för en stor överraskning då han bara släppte några game mot Fernando Verdasco. Sedan var Mikael även nära att vinna mot Ivo Karlovic i andra omgången.

Singelklassen vanns av Juan Martin del Potro som i år slagit nummer 1, 2, 3 och 4 i världen och som i somras gick till OS-final.