Nyheter

tisdag 29 september 2020

Till minne av Birger Folke

Salks hedersmedlem Birger Folke har avlidit. Birger hade många fina uppdrag inom svensk tennis och var bland annat Davis Cup-kapten och junioransvarig på Svenska Tennisförbundet. ”Birren” blev 84 år.

Birger Folke växte upp i Tranås, men flyttade tidigt till Stockholm och Salk, där han som ung och lovande spelare blev drillad av bland annat Börje Fornstedt och Bill Lufler. ”Birren” utmärkte sig redan från start i sin nya klubb och blev 1958 den första mottagaren av hederspriset Årets salkare. På årsmötet 1981 blev Birger framröstad som hedersmedlem i Salk.

Som spelare byggde ”Birren” mycket av sin taktik kring en stark fysik och en fruktad forehand. Birger representerade Sverige i Kings Cup och hade säkerligen fått chansen i Davis Cup 1959 om det inte vore för att han då turnerade under flera månader i Nordamerika. ”Birren” var i praktslag och hade bland annat två matchbollar i egen serve mot Wimbledonmästaren Jaroslav Drobny i The Caribbean Championships på Jamaica.

Bland övriga spelarmeriter märks åtta SM-titlar, varav sju i mixeddubbel, samt två vinster i den stora handicap-turneringen Kungens Kanna. I Kanna-finalen 1958 besegrades Ulf Schmidt, som tidigare samma år vann Wimbledondubbeln i par med Sven Davidson. På den internationella tennisscenen var ”Birren” bland annat med i Australian Open 1967, där han pressade hemmaspelaren Dick Crealy till fem set. Crealy gick tre år senare till final i Australian Open och segrade i Swedish Open i Båstad.

Birger Folkes alla meriter som spelare gjorde att han blev utsedd till ”Stor grabb” av Svenska Tennisförbundet, men de flesta inom svensk tennis minns nog ändå Birger som en mycket framstående ledare. ”Birren” hade många ärofyllda uppdrag för förbundet, bland annat som Davis Cup-kapten 1967-1969 och som ansvarig på juniorlandslagssidan.

Det är säkert många som också minns Birger Folke som uppskattad kommentator på Eurosport, där han under en lång rad av år skildrade tennistouren med stor inlevelse.