Flera salkare satsar på college för att kombinera elittennis med studier. Hur har det gått för dem och vad tycker de är det bästa med att studera och spela tennis på college? Hör vad Filip Malbasic och Sara Salemyr säger om livet i USA.
När sommaren närmar sig har vi glädjen att se flera av klubbens collegespelare hemma i Sverige för sommaruppehåll. Två av dessa är Filip Malbasic och Sara Salemyr. Filip har 3,5 års studier bakom sig medan Sara gått klart sitt första år på college i USA.
Rafael Ymer, 15 år, var i april och tävlade på den internationella 18-årstouren i Elfenbenskusten vilket var en fantastisk upplevelse och bra erfarenhet. Med sig hem från resan tog han 2,5 juniorvärldsrankingpoäng.
Framöver hoppas vi på en mer tävlingsaktiv sommar än i fjol. Många av våra juniorer ser fram emot Corem Open i Båstad i juni och på seniornivå väntar Nordea Open ATP och WTA under två veckor i juli. Mirjam Björklund har fått ett wild card till WTA-tävlingen i Båstad och förhoppningsvis får vi se både Elias och Mikael Ymer i ATP-tävlingen.
Närmast väntar Franska Öppna där Rebecca Peterson och Mikael Ymer spelar i huvudtävlingen. Vi önskar stort lycka till!
Hej Filip!
Vilken skola går du på?
Sen 3,5 år tillbaka har jag spenderat mestadels av min tid i Tucson, Arizona, på deras universitetet University of Arizona. Jag kombinerar mitt tennissatsande med studier, såsom många andra svenska tennisspelare. University of Arizona är en stor skola med ca 40 000 studenter, och det har varit mina roligaste år som jag spenderat där. Hela staden är centrerad kring skolan och man kan kalla Tucson för en riktig universitetsstad. Arizona ligger i öknen, och är motsatsen till Sverige, men på sitt sätt väldigt vackert och vädret kan man inte klaga på.
Hur har det gått för dig och ditt lag i år?
I och med pandemin, så var det länge osäkert kring hur denna säsong skulle se ut. Jämfört med många andra skolor, hade vår skola och conference aldrig en höstsäsong. Oavsett, så hade vårt lag den mest framgångsrika säsongen någonsin. Vi slog UCLA och USC på hemmaplan, och den kombinerade statistiken mot dessa skolor var 3-174. Vi slutade tvåa i vår conference, rankade som högst runt 17 i landet, och nådde Sweet 16 för första gången i skolans historia genom att slå två top 16 lag i Michigan och Kentucky. Vi var även väldigt nära att slå tredjeseedade Tennessee som nådde Final 4 i NCAA-Tournament, som är collegesportens största tävling. Vårt lag består av flera svenskar. Förutom mig och Jonas Eriksson Ziverts, så anslöt även Gustaf Ström och norrmannen Herman Höyeraal (tidigare Salk).
Vad är det bästa med att gå på college i USA?
Det bästa med collegetennis är givetvis att spela för ett lag. Tennis är en individuell sport, men på college så är det en lagsport. Att spela för sina bästa vänner, träna med dem på en daglig basis, och uppleva både framgångar och motgångar, är det som gör collegetennis speciellt. Hela vårt lag är som en familj och de relationer jag skapat med mina lagkamrater, som har en helt annan bakgrund än mig, är det jag kommer ta med mig mest från min collegekarriär. Jag är övertygad om att de flesta som spelat collegetennis säger att deras bästa år i livet har varit på college, och det är ingen slump.
Vilken skola går du på?
Jag har precis gått klart mitt första år på University of Richmond som ligger i delstaten Virginia (ca 15 mil söder om Washington DC). Skolan har ca 4 000 studenter, vilket med amerikanska mått klassas som ett litet universitet. Många idrotter på skolan, inklusive tennis, tävlar i Atlantic 10-conference vilket ingår i den högsta divisionen (Division I).
Hur har det gått för dig och ditt lag i år?
Självklart har mitt första år på college inte varit helt normalt på grund av Covid-19 men jag hade turen att lyckas få ett visum under sensommaren och att skolan höll nästan alla lektioner i klassrum på campus istället för online. Även om collegetennis är en av sporterna som spelas på våren, brukar man vanligtvis spela många individuella tävlingar under hösten. Dessa ställdes tyvärr in vilket gjorde att vi enbart tränade på campus under höstterminen. Däremot ändrades saker inför vårterminen och vi kunde gladeligen genomföra en nästintill vanlig säsong! Detta innebar att vi tävlade mot andra skolor både på hemmaplan och på deras campus samt avslutade säsongen med en vecka i Orlando för det avgörande Conference-championship. Laget presterade på hög nivå hela säsongen och jag personligen är mycket nöjd med både mitt spel och hur jag har anpassat mig till collegetennis, vilket innebär mer fokus på dubbel och att vara en del av ett lag.
Vad är det bästa med att gå på college i USA?
Det är väldigt svårt att välja ut en sak och jag skulle nog vilja säga att det bästa är helheten. Med detta menar jag att man får chansen att kombinera hög nivå av tennis med en givande vidareutbildning på ett sätt som annars kan vara väldigt utmanande. Även det sociala livet som finns på campus är en viktig del och det har varit väldigt roligt att lära känna människor från andra kulturer. Mitt råd om du funderar på att åka, gör det! Även om det är en process att hitta rätt skola och så vidare så är det helt klart värt mödan! Det är få förunnat att uppleva livet på ett amerikanskt college och jag är otroligt tacksam och glad över att jag tog den chansen.
Vart åkte du på din senaste internationella tävlingsresa?
Två veckor till Abidjan, Elfenbenskusten
Vad lärde du dig på resan?
Jag lärde mig hur det är att vara ute på touren och att tennis är en riktigt svår sport. Om man ska lyckas måste man vara väldigt disciplinerad och jobba hårt varje dag.
Hur gick det för dig rent sportsligt?
Det gick inte som jag hade hoppats på men det var en väldigt bra erfarenhet som jag tar med mig till nästa tävling. Jag tog 2.5 ITF poäng.