Nyheter

söndag 6 februari 2022

Ymerbrödernas fenomenala vecka

För första gången någonsin har två bröder nått ATP-semifinaler samma vecka i olika världsdelar. Den historiska bedriften svarade salkarna Elias och Mikael Ymer för.

Storebror Elias Ymer kvalade in i Punes ATP-turnering i Indien utan att tappa set. Väl i huvudturneringen besegrades först italienaren Gian Marco Moroni med 6-4 i avgörande set, innan förstaseedade Aslan Karatsev väntade i den andra rundan. Elias hade aldrig tidigare vunnit mot en så högt rankad spelare, men det här var en vecka då ny mark skulle brytas. Segersiffrorna mot den 15-rankade ryssen skrevs till 6-2, 7-6 (7-3).

I kvartsfinalen stod den rutinerade italienaren Stefano Travaglia för motståndet. Elias vann med 6-4, 7-6 (7-4) och därmed var den första semifinalen på ATP-nivå i singel ett faktum. Den 25-årige salkaren var sedan ytterst nära att även ta sig till final, men Joao Sousa från Portugal kunde till slut vinna med 7-5 i avgörande set efter tre räddade matchbollar i en över tre timmar lång holmgång.

Mikael Ymer inspirerades samtidigt av Elias framgångar. I franska Montpellier blev Mikael något av hemmaspelarnas skräckmotståndare. Den 23-årige svensken besegrade nämligen i tur och ordning Corentin Moutet, Gaël Monfils och Richard Gasquet. 16-rankade Monfils har annars inlett säsongen strålande med titeln i Adelaide och kvartsfinalen i Australian Open, men mot Micke fick den meriterade fransmannen endast med sig tre game.

Mikael Ymer föll sedan i semifinalen mot världstrean Alexander Zverev, men kan ändå se fram emot ett avancemang på världsrankingen till en plats runt 75. För Elias Ymers del väntar ett lyft till omkring 140:e plats på måndagens rankning.

Fulla av självförtroende fortsätter bröderna tävlandet nästa vecka. Elias är sjundeseedad i Bangalores Challengerturnering, medan Mikael har fått ett så kallat special exempt till den penningstinna 500-tävlingen i Rotterdam.